Aivovamma ja hajuaistin menetys
Päävammasta johtuvat hengenvaaralliset seuraukset voivat aiheuttaa sen, että lievemmät oireet, kuten hajuaistin menetys, jäävät huomiotta toipumisen alkuviikkoina. Näin tapahtuu usein. Vaikka hajukyvyn menetys ei ehkä vaikuta merkittävältä tilalta, haju- ja makuaistin menettäminen voi olla ahdistavaa.
Hajuharjoittelu voi auttaa vammasta riippuen, mutta joskus vauriot ovat pysyviä.
Et ole yksin. WellSmell sivusto tarjoaa tietoa aiheesta ja neuvoo hajuaistin kuntouttamista.
Aiheuttavatko kaikki päävammat hajun tai maun menetystä?
Se, miten päävamma vaikuttaa hajuusi ja makuusi, riippuu vamman luonteesta ja aivoalueesta. Aivojen alueet, jotka ensisijaisesti hallitsevat hajuaistiamme, ovat orbitofrontaalinen aivokuori (silmien takana ja yläpuolella), insula (korvien alla) ja piriforminen aivokuori (sijaitsee kahden ensimmäisen välissä).
Näiden lisäksi aivoissa on myös pienempiä alueita, jotka ovat mukana hajuaistimme hallinnassa. Niitä kutsutaan hajualueiksi. Jos koet ”coup- ja countre coup”- ilmiön iskusta päähän, voi aivojen liike reaktiona iskuun usein katkaista hajuaistia palvelevat pienet hermot.
Tuossa ilmiössä päähän kohdistuneen iskun myötä aivokudos törmää kallon vastakkaiseen sisäseinämään (coup) ja kimpoaa takaisin törmäten iskupuolelle (countrecoup). Tämä johtuu aivojen hitaasta reagoinnista pään liikkeisiin niiden kelluessa aivonesteessä luisen kuoren sisällä. Aivokudoksen törmätessä luisiin rakenteisiin syntyy ruhjetyyppisiä kudosvaurioita. Lähes aina edestakaisen liikkeen lisäksi aivokudos joutuu kierremäiseen liikkeeseen kallon sisällä, joka aiheuttaa hermoaksonien kiertymistä ja repeytymistä.
Lääkärisi kanssa voit keskustella vammasi luonteesta ja siitä, voitko odottaa haju- ja/ tai makuaistisi palautumista.
Maun ja hajun menetysten hoito
Traumaattisen aivovaurion (TBI) aiheuttaman maku- ja hajuhäviön hoito riippuu saatujen vammojen luonteesta ja laajuudesta sekä kokemiesi häiriöiden muunnelmista.
Kun hajuhaittojen pysyvälle vaikutukselle ei ole selvää syytä, tutkimus osoittaa, että hajuharjoittelun aloittaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tukee parhaiten palautumista.
Huonoja tai vääristyneitä makuaistimuksia – tunnetaan nimellä parageusia ja dysgeusia – voidaan hoitaa lääkkeillä, kuten gabapentiinillä.