Mistä hajuaistin alenema johtuu/aiheuttajat
Hajukyvyn täydellinen tai osittainen menetys voi johtua eri syistä. Osa menettää hajuaistinsa esimerkiksi kaatumisten aiheuttamien vammojen vuoksi, toiset viruksen aiheuttaman ylähengitystieinfektion vuoksi (mm. Covid-19 koronavirusinfektio) ja osa muiden harvinaisempien tai jopa selvittämättömien syiden vuoksi. Hajuaistin huonontumisen tai häviämisen taustalla voivat olla myös nenän polyypit tai ikääntyminen.
Hajuaistimme määrittelee suhteemme ruokaan, hyvinvointimme, itseluottamuksemme ja suhteemme muihin, joten hajuhäviön vaikutus on vakava. Se vaikuttaa myös kykyymme arvostaa ruokaa ja juomaa. Jos et voi maistaa ruokaa normaalisti, syynä voi olla hajuhäiriö.
Haistaminen tapahtuu, kun aineen haihtuvat molekyylit, esimerkiksi leikattu sitruuna, sekoittuvat ilmaan. Kun ne tulevat nenäämme, ne stimuloivat hajusoluja, jotka löytyvät korkealta nenäontelosta. Nämä hermot lähettävät aivoihin viestejä, jotka auttavat meitä tulkitsemaan, mitä haistamme.
Haju- ja makuaisti linkittyvät toisiinsa. Maku- ja hajuaistin menetys? Mitä makuja kieli maistaa? Kielen makureseptoreiden välityksellä maistamme perusmaut makean, happaman, suolaisen, karvaan ja umamin eli lihaisan maun. Haju- ja makuaistimuksen erottaminen toisistaan on vaikeaa, koska osa makuaistimuksista aistitaan nenänielun kautta hajuepiteeliin kulkeutuneina hajuina.
Monesti makuaistin häiriössä on todellisuudessa kyse hajuaistin häiriöstä. Esimerkiksi nuhaisena ruoka ei tunnu maistuvan miltään, koska limakalvoturvotuksen vuoksi hajut eivät pääse kosketuksiin hajuepiteelin kanssa. Makuaistin täydellinen puuttuminen on erittäin harvinaista. Makuaistin häiriöt – Terveyskirjasto