Mitä ovat haju- ja makuhäiriöt?

 • Anosmia – täydellinen kyvyttömyys haistaa
 • Hyposmia – heikentynyt hajukyky
 • Parosmia – hajumolekyylien epämiellyttävät vääristymät – joita kuvataan usein kumin, raa’an jäteveden ja kemikaalien polttamiseksi
 • Fantosmia – hajuharhoja – kyky haistaa jotain, kun hajumolekyylejä ei ole läsnä
 • Euosmia – hajumolekyylien miellyttävät vääristymät, jotka haistavat – paljon harvemmin kuin parosmia
 • Hyperosmia – lisääntynyt herkkyys hajuille – joskus ihmiset kuvaavat itseään superhaisevaksi
 • Ageusia – täydellinen kyvyttömyys maistaa
 • Dysgeusia – vääristynyt maku – usein epämiellyttävä
 • Hypergeusia – parempi makuherkkyys – joskus ihmiset kuvailevat itseään supermaistajiksi
 • Hypogeusia – heikentynyt makukyky

Onko hajuharjoittelu eteerisillä öljyillä turvallista?

Kyllä se on turvallista. Eteeristen öljyjen sisältämien ainesosien korkean pitoisuuden vuoksi on kuitenkin tärkeää noudattaa tiettyjä varotoimia. Hajuharjoituksia kannattaa tehdä kohtuudella vain kahdesti-kolmesti päivässä. Hajuharjoituspurkkiemme käyttäminen suoraan pullosta haistelun sijaan vähentää suoraa altistumistasi eteerisille öljyille ja parantaa hajuharjoittelun tehoa.

Miten eteerisiä öljyjäni tulisi säilyttää?

Suosittelemme öljyjen säilyttämistä jääkaapissa, jotta ne pysyvät tuoreina. Jos jääkaapissasi ei ole tilaa, yritä sijoittaa ne viileään ja pimeään paikkaan pois auringonvalosta. Tuoksut säilyvät hyvin alkuperäisessä tuotepakkauksessa säilytettynä.

Milloin tulokset ovat nähtävissä?

Edistyminen vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet ihmiset näkevät tuloksia jo 3 kuukauden kuluessa aloittamisesta. Osalla harjoittelua tekevistä ensimmäiset tulokset näkyvät vasta 3-6 kuukauden välillä. Mitä kauemmin jatkat harjoittelua suotuisten vaikutusten ilmaantumisen jälkeen, sitä paremmat mahdollisuudet Sinulla on saada harjoittelusta hyötyä.

Kuinka kauan kestää hajuaistin palautumisessa?

Monilla ihmisillä hajuaisti palautuu luonnollisesti kahden tai kolmen viikon kuluttua. Ihmisillä, jotka eivät koe tätä spontaania palautumista, toipumisaika voi kestää useita kuukausia ja joissakin tapauksissa pari vuotta. Hajuharjoittelun on osoitettu auttavan hajuaistia palautumaan nopeammin ja lopullisesti myös paremmaksi kuin ilman harjoittelua, mutta harjoittelun avulla toipuminen kestää silti useita viikkoja tai kuukausia.

Mikä on syy ruusun, sitruunan, eukalyptuksen ja neilikan käyttöön?

Nämä tuoksut ovat yleisimmin käytettyjä tutkimuksissa, koska ne tarjoavat laajan valikoiman tuoksujen välillä. Seuraamalla viimeisimpiä tieteellistä tutkimusta päädyimme näihin neljään öljyyn aloituspakkauksessa. Harjoitusvaiheet 2 ja 3 noudattavat samoja tuoksuprismoja, kuin tutkimuksissa on osoitettu toimivan.

Miksi käyttää hajuharjoituspurkkia sen sijaan, että haistelisin suoraan öljypullosta?

WellSmell – Harjoituspurkit sisältävät tuoksuöljyä sitovia ja tuoksua vapauttavia aromityynyjä. Koska ilma kantaa hajua, purkin sisällä oleva suurempi tilavuus pulloon verrattuna luo voimakkaamman hajun, kun avaat purkin. Eteeristen öljyjen pullot on suunniteltu vähentämään ilmavirtausta öljyn säilyttämiseksi, joten ne eivät ole ihanteellisia hajuharjoitteluun. Ei ole suotavaa asettaa nenääsi suoraan kosketukseen öljypullojen kanssa, koska öljyt voivat aiheuttaa ärsytystä tai reaktioita iholle.


Mistä tiedän, olenko kadottanut hajuaistini, makuaistini vai molemmat?

Jos joku yhtäkkiä menettäisi näkökykynsä, hän tietäisi heti ja todennäköisesti hakeutuisi kiireellisesti lääkärille. Jos joku heräisi jonain päivänä eikä kuulisi, hän todennäköisesti hakeutuisi lääkärille ainakin muutaman päivän sisällä. Hajukyvyn menettämistä ei usein huomata, koska ympärillämme olevalla ilmalla ei ole hajua, ellei siinä ole havaittavissa olevia hajumolekyylejä.

Jos hajuaisti heikkenee pikkuhiljaa, sen huononemista ei välttämättä huomaa. Koska suurin osa maistamisesta on itse asiassa hajua, ihmiset luulevat usein makuaistin heikentyneen. Kun syömme ruokaa, emme pysty myöskään erottelemaan, mikä osa makukokemuksestamme syntyy kielen makusilmujen välityksellä, mikä retronasaalin hajuaistimuksen kautta ja mikä osa on kemotuntemusta.

Hajuaistin häiriöitä tutkivat lääkärit, sekä yleislääkärit että myös etenkin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit (KNK-lääkärit). Varsinaisia hajututkimuksia on kahdenlaisia: hajujen tunnistamistestejä ja ns. hajukynnyksen määrittelytestejä.

Mikä on kemotunto?

Kemotunto on kemiallisten yhdisteiden aikaansaama tuntoaistimus, kuten chilin polttavuus. Kemiallisten ärsykkeiden suussa, nenässä tai nielussa aiheuttamat tuntoaistimukset, jotka koetaan usein pistona, polttona, kirvelynä tai viileytenä. Voidaan puhua myös kolmoishermoärsytyksestä.

Aistittavat ominaisuudet?

Haju, aromi

 • ortonasaalisesti (nenän kautta) havaittu haju

Maku (flavori), maistuminen (maitto)

 • maun, suusta nenänielun kautta hajuepiteelille siirtyvän (retronasaalisen) hajun ja kemotunnon yhteisvaikutelma